Ausiàs March o el principi #1

Al País Valencià, i en extensió a la resta de domini lingüístic, els anys noranta tindrien un altre matís si no fora per l'aparició de l'editorial Bromera (Alzira, 1986). Indiscutiblement han sabut acostar i --més difícil encara-- adaptar a l'imaginari col·lectiu la cultura pròpia. Un alé d'esperança a fi de poder ensenyar la llengua dels valencians a les escoles i als instituts.

Doncs bé, una d'aquestes noves eines ha sigut la col·lecció "Els nostres autors". És per això que al llindar d'aquests apunts trobats (en aquest cas a un mercat) deu ser l'antologia Poemes d'Ausiàs March, seleccionada i versionada per Lluís-Anton Baulenas. Com afirma l'autor, resseguint les versions de Joan Fuster, de les quals considera modèliques pel respecte a l'original i la modernització de les paraules medievals.

"Seguint l'estil que natura consent
i allò que el seny quan s'hi veu clar abasta,
el negre blat no dóna blanca pasta,
ni l'ase coix se'n pot anar corrents"

Precisament així (segona part de la composició VI) com aconsella March, resseguirem la literatura catalana "com la natura consent" amb el rescat de llibres del fem, del negoci brut o de l'impertinent perill de destrucció; al mateix temps que ens hi acostarem d'una manera horitzontal com a consumidors de literatura conscients que "l'ase coix [no] se'n pot anar corrents".

----
Baulenas, Lluís Anton (1994), Poemes d'Ausiàs March (antologia), [2a edició], Alzira: Bromera








Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Vicent Usó: "La retratista d'ànimes" #14

Ricard Sanmartí: "Ressonàncies de l'Alguer" #17

Vicent Pascual: "El guardià de l'anell" #11